Solliciteren kan iedereen leren!

‘Daar zat ik dan. Te wachten totdat ik werd opgehaald voor mijn sollicitatie. Zenuwachtig, te schuiven op mijn stoel, na te denken over welke houding ik aan moest nemen. Ik kon mij bijna niet meer herinneren wat ik ook alweer te vertellen had. Gelukkig, ze kwamen mij ophalen. Eenmaal in de veel te grote vergaderkamer voelde ik mij een beetje verloren. De twee interviewers gingen verspreid in de ruimte zitten. Hoe kon ik nu goed mijn verhaal vertellen? Daar kwamen de moeilijke vragen en ik had niet het gevoel dat ik daar nu positief en mooi geformuleerd op kon antwoorden. Het gesprek leek een eeuwigheid te duren en toen ik weer buitenstond, had ik een rotgevoel over het sollicitatiegesprek.’

Op een krachtige en positieve manier jouw verhaal vertellen, het kan!

Zoals je begrijpt, heb ik die baan niet gekregen. Dit voorbeeld is alweer van jaren geleden en achteraf gezien, beschouw ik het als een mooie leerperiode. Nu ben ik mastercoach en trainer en gespecialiseerd in de ICT-branche. Ik kan goed overzien wat er toen precies gebeurde. Ik had tijdens het sollicitatiegesprek een gevoel van rust en kalmte willen voelen of ervaren. Daarnaast wilde ik op een heldere, duidelijke, krachtige en positieve manier mijn verhaal vertellen. Inmiddels weet ik dat wat toen niet lukte, echt wel kan.

Hoe voel je je op je gemak tijdens een sollicitatiegesprek?

Ik geef nu zelf sollicitatietrainingen waarbij ik mensen kan helpen om zich prettig en op hun gemak te voelen tijdens een sollicitatiegesprek. Hoe ik dat doe? Een tipje van de sluier…
In mijn trainingen leer en reik ik je tools en technieken aan om een krachtigere sollicitatie neer te zetten. Daarnaast ontvang je meerdere keuzemogelijkheden om te bepalen wat jou ondersteunt om een sterkere positie neer te zetten als sollicitant. Je verkrijgt ook inzicht in hoe communicatie werkt en hoe je dit positief kunt inzetten bij een gesprek. Tenslotte leer ik je hoe je jezelf gedegen kunt voorbereiden op de sollicitatie.

Gouden tip voor tijdens het sollicitatiegesprek

Hieronder vind je alvast een gouden tip die je direct kunt toepassen, vandaag nog!

  • Luister goed naar de vragen tijdens het gesprek. Vat goed samen en gebruik precies de woorden die de ander heeft gebruikt. Vraag door totdat jij het helemaal snapt en kijk diegene met wie je praat in de ogen aan. Laat zien dat je actief luistert en contact maakt met die ander.

Sollicitatietraining
Ik wens je veel succes met de sollicitaties die je gaat doen. En heb je interesse in de trainingen die ik geef? Neem dan gerust contact op met mij.

Esther van der Wal